maandag 7 juni 2010

Noodzaak & Verlangen

Het klinkt als een prachtige naam voor een kantoor. Zo'n kantoor dat al generaties bestaat, in een klein smal pandje aan een gracht, daar waar het niet opvalt, maar als je het ziet heb je altijd geweten dat het er was.

Noodzaak & Verlangen 
voor al uw dromen zoeken wij het geschikte gevoel 

Bel er maar eens aan. Steek er maar eens je hoofd om de deur en je zult merken wat voor een bijzondere plek het is. Je zult worden begroet door de twee enige werknemers van het kantoor.

Meneer Noodzaak is een druk mannetje, klein en gedrongen, al enigszins kalend met grijs haar aan de slapen. Hij is de stuwende kracht achter dit bedrijf en altijd aanwezig, altijd geconcentreerd aan het werk. Mocht hij er een keer niet zijn als je langskomt met een vraag, dan was je vraag waarschijnlijk niet belangrijk genoeg. Als het er op aan komt staat meneer Noodzaak voor je klaar. Hij praat gedecideerd en heeft altijd gelijk. Met hem weet je zeker dat je een zaak hebt, dat het ergens over gaat.

Meneer Verlangen daarentegen is lang en loopt met lange zwierige stappen, bijna alsof hij danst. Zijn blonde haren wapperen in de wind. Hij komt altijd veel te laat of veel te vroeg. Meneer Verlangen kan prachtige verhalen vertellen waar je uren naar kunt luisteren en neemt je mee naar een andere wereld. Hij zet je in vuur en vlam zodat je zelf dansend het kleine kantoortje aan de gracht uit komt.

Daar zit je dan tegenover de twee heren. Ze zullen je allerlei vragen stellen. Wat je vannacht gedroomd hebt, hoe dat rook en welke kleur het was. Voor wat voor spoken je vroeger bang was en wat je lievelingseten is. Waar je van moet giechelen en of het kietelt onder je voeten. Alles schrijven ze op. Meneer Noodzaak neemt nog een paar maten van je hoofd en meneer Verlangen neuriet nog een zacht melodietje in je oor. Dan zeggen ze je gedag, gaan door een deur naar achteren en laten je alleen.

Is dit het nou?, denk je dan. Maar mijn vraag dan? Wat hebben ze nou gedaan? Waar is dit kantoor voor? Er gebeurt niks. En toch is er iets veranderd, toch sta je op, loopt de deur uit, recht op je doel af, dat glashelder voor je ligt te stralen in de zon. Dat is het! Daar moet je heen!

Dus als er iets is wat je heel graag wilt, maar je weet niet waarom, je hebt een onbestemd gevoel, je bent bang en onzeker, ga dan als de wiedeweerga naar Noodzaak & Verlangen voor een flinke dosis. Zodat je weet waarom, en vooral ook voelt waarom. Dat is de brandstof voor de motor die de boel aandrijft, die alles in gang brengt en houdt. Die je daarheen zult leiden waar je naartoe wilt. Alles wat je nodig hebt is noodzaak en verlangen. En het is nog gratis ook.

4 opmerkingen:

Impa zei

Lieve vrouw, dank voor het kippenvel en de glimlach. Ik hoor en snap. Prachtig, prachtig plaatje, die twee in dat pandje en hoe het werkt.

Maar de laatste alinea mag je schrijftechnisch gezien wat mij betreft schrappen. Die is inhoudelijksgewijs dubbel en post-climactisch :-)

Gij groot levenstalent, gij.
Mijn volle zegen heb je.

Glaasje champagne, schat?

Dit is MarsMania zei

Dank voor de tip; ik zal de heren snel eens bezoeken (maar ze hebben toch geen blauwe stofjassen aan, hoop ik? dat zou dan weer zo'n afknapper zijn).

quirk zei

Wow Maz, mooi stuk!
En goed advies ook nog eens.

Maz zei

@Impa: ja. ik hoor en snap. misschien had ik een noodzaak om het toch op te schrijven en te posten

@Marsmania: nee, geen blauwe stofjassen. Meneer Noodzaak in een zwart onberispelijk pak en meneer Verlangen in een groene velours jas met lange slippen. Hij heeft ook een wandelstok.

@Quirk: thanks!